torsdag 15. februar 2024

Kommunesektoren mot 2050

I fjor høst var det kommunevalg i alle landets kommuner og fylkeskommuner, og da er systemet slik at litt inn i det ny året så holder KS. kommunesektorens organisasjon, sitt KS Landsting. Der velger kommunene ny politisk ledelse i KS og vedtar uttalelser med  politiske prioriteringer og tiltak i viktige saker. De minner om viktigheten av et sterkt lokalt selvstyre og om kommunenes helt sentrale rolle i å levere velferdstjenester til innbyggerne og i å drive areal- og samfunnsutvikling og organisere beredskap.

Her er en oversikt over KS nye ledelse. Og her er en oversikt over uttalelsene landstinget vedtok om totalberedskap, nasjonal transportplan, økonomisk og politisk handlingsrom, barn og unge, flyktninger og naturmangfold.

Men hvordan innretter man egentlig en god diskusjon om fremtidsutfordringer og prioriteringer i en organisasjon der alle landets kommuner og fylker er medlemmer, fra de aller minste til de aller største og som omfatter storbyer, innland og kysten? Kommunene må forholde seg til trender og utfordringer vi vet at kommer,  men de må også forbedred seg ting vi ikke kan være sikre på og på uforutsette overraskelser. Hvordan forbereder man seg på og bygger beredskap rundt  det usikre og uventede? Ting som er vanskelige fordi der er nytt og ukjent terreng for folkevalgte og administrasjon i kommunene.

Her synes jeg KS har gjort et spennende og viktig stykke arbeide med fremtidsverktøyet "Kommunesektoren mot 2050" som er utviklet i samarbeid med Halogen (der jeg jobber) og Rambøll. I stedet for å forsøke å spå om samfunnsutviklingen er det laget fem alternative fortellinger om hvordan samfunnet kan se ut fremover, og der alle kan ha ulik grad av sannhet i seg. De bidrar sammen til spennende samtaler om hva kommunene og våre lokale folkevalgte kan gjøre for å unngå å bare bli truffet av uventede hendelser, men er bedre rustet til å påvirke utviklingen i en ønsket retning.

KS lanserte "Kommunesektoren mot 2050" høsten 2023, som del av kompetansebyggingen for de folkevalget i de nye kommunestyrene og også som en del av forberedelsen til KS Landsting. Da skrev KS på nettsidene sine at:

"KS lanserte verktøyet Kommunesektoren mot 2050 under Arendalsuka. Verktøyet gir veiledning for å utvikle scenarier til bruk i kommunenes arbeid for å planlegge for den fremtiden vi ikke kjenner. - Arbeidet med scenariene er del av KS grunnlag til Landstinget i 2024. Vi har vært opptatt av å avdekke hva vi ikke vet, sa Kristin Weidemann Wieland, direktør for forskning, innovasjon og digitalisering i KS, under lanseringen. Verktøyet beskriver sentrale utviklingstrekk og fem fremtidshistorier som KS håper blir mye brukt, diskutert og analysert fremover. KS har gjort dette i samarbeid med Halogen og Rambøll management consulting, og med en rekke aktører i og utenfor offentlig sektor. Kunnskapsgrunnlaget er også basert på intervjuer med eksperter innenfor ulike temaer."

Jeg vet at de som har vært med på ut utvikle dette verktøyet syntes det var en spennende prosess og jeg tror også de som har brukt verktøyet på ulike samlinger og workshops rundt i landet har opplevd det som nyttig og lærerikt. Det er også et glimrende eksempel på hvordan denne type fremsynsarbeid kan brukes for å bygge kunnskap og bidra til bedre prosesser rundt veivalg og prioriteringer. I stedet for å utpeke eksperter eller peke ut ekspertkomiteer som skal utrede seg fram til noen svar som egentlig ikke lar seg utrede, så involverer man de det angår, ledere, fagfolk, brukere, innovatører, og får også innspill fra eksperter på mange ulike områder, og lager et godt samtaleverktøy. Reslutatet av det blir ikke en rapport som forsøker å komme med ferdige svar, men en prosess som gjør at de som skal finne bedre svar forstår kompleksiteten bedre og blir bedre rustet til å finne de langsiktige løsningene sammen.

Verktøyet "Kommunesektoren mot 2050" har fått sin egen nettside. En fin ting med dette prosjektet er at KS både har tilgjengeliggjort en beskrivende rapport som inkluderer tekst og bilder fra hvordan verktøyet ble til, som forhåpentligvis også bidrar til å gi andre innsikt i hvordan en designdrevet fremsynsprosess kan se ut. De har lenket til en kortere oppsummering som inkluderer en beskrivelse av sentrale utviklingstrekk i kommunesektoren fremover og de fem fremtidsfortellingene. Og der er det også lenke til en powerpoint-presentasjonen som brukes av KS når de presenterer utviklingstrekk og de fem fremtidsfortellingene i konferanser og workshops over hele landet. I den presentasjonen har de også tatt med underlaget som brukes når grupper arbeider, sorterer og diskutere hvordan man skal forholde seg til og arbeide videre med å skape kommuner som er bedre rustet for å møte fremtiden. 

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar