mandag 20. februar 2023

Ny registerplattform i Brønnøysund

Både statsbudsjettet og senere beslutninger i regjeringen har gått ganske hardt ut over digitaliseringstiltak i offentlig sektor. Som MAST i forsvaret og helseanalyseplattformen og felles kommunal journal i helsesektoren. Men ikke alle digitaliserings- og forenklingstiltak i offentlig sektor er stoppet opp, heldigvis. 

Og i dag kunne næringsminister Vestre og Brønnøysund-direktør Lars Peder Brekk fortelle om noen viktige næringslivsforenklinger som komer som et resultat av den nye registerplattformen som er bygget for Brønnøysundregistrene. Jeg tror det er slik at alle registrene skal over på denne nye og langt mer automatiserte plattformen etter hvert, men første register ut er løsøreregisteret. På Nærings- og fiskeridepartementets nettside kan vi lese at:

"Løsøreregisteret behandler årlig nesten to millioner saker, og omtrent alle av disse behandles nå i den nye løsningen. Næringspant, utleggspant, salgspant og leasing er de største tjenestene som er lansert på den nye plattformen. (...) Behandlingstiden for næringspant er redusert fra i snitt 4 dager ned til 8 sekunder. Det er pantsatt verdier for 30 000 milliarder kroner i Løsøreregisteret, noe som tilsvarer det dobbelte av dagens markedsverdi av Oljefondet."

I alt hevder Næringsdepartementet at det skal forenkles i en størrelsesorden der summen innebærer 11 milliarder kroner i besparelser for næringslivet. Nå tror jeg det beløpet er et bruttobeløp som ikke blir fratrukket nye rapporteringsbyrder som legges på næringslivet, men uansett er det bra at det skjer noe, og Løsøregisteret er bare begynnelsen. Forhåpentligvis vil innsending av selskaphendelser og -endringer gjennom samordnet registermelding også erstattes av en mer automatisert prosess. 

Dette er eksempler på en type digitaliseringstiltak som ikke kommer i stedet for helt manuelle prosesser og erstatter dem med digitale. Registrene er allerede digitale, men deler av dagens arbeidsprosesser er mer manuelle og mindre automatiserte enn de bør være. Og den ventetiden dette skaper innebærer kostnader for næringslivet. Så nær flere registre kommer over på den nye registerplattformen er det et gode bidrag til å sørge for at næringslivet går glede av nye digitale forenklingsgevinster.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar