mandag 27. februar 2023

12 prosent har en midlertidig stilling

Det er bred enighet om at det normale i norsk arbeidsliv bør være faste ansettelser. Men en viss adgang vil midlertidighet kan i noen tilfeller være en måte å senke terskelen for å komme inn i arbeidslivet for folk som ellers sliter med å få slippe inn. Hvordan man skal håndtere den balansen er det av og til politisk uenighet om. 

Men hvordan er egentlig fordelingen mellom fast og midlertidig i arbeidslivet, og hvor er det flest midlertidig ansatte? Svaret på det siste vil nok overraske noen. Statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) kan fortelle oss at i arbeidslivet er slik at 82 prosent er faste stillinger, 12 prosent er midlertidig ansatte og 6 prosent har uoppgitt ansettelsesform. 

For å  ta det siste først: Det er obligatorisk å oppgi ansettelsesform for arbeidsgivere siden 2021, så når 6 prosent er uoppgitt er det rett og slett fordi de ikke kan kategoriseres på en måten, De er selvstendig næringsdrivene, eller tilhører andre kategorier, som frilansere, oppdragstakere eller tilsvarende som mottar honorarer. Når tallene viser en veldig høy andel med uoppgitt ansettelsesform i jordbruk, skogbruk og fiske, og i privat tjenesteyting, skyldes det at det her er mange selvstendig næringsdrivende.

Men så til spørsmålet om midlertidig ansatte, som det er 331 000 av i Norge, eller 12 prosent av alle sysselsatte. Flest i antall er det i helse og sosialtjenester med 111 200 personer. Og her er det også slik andelen midlertidig ansatte som jobber deltid er høyest,  Bare 29 prosent av de midlertidig ansatte jobber heldig innenfor helse og sosialtjenester. 

Mer overraskende for mange er det nok at den sektoren med høyest andel i midlertidige stillinger er undervisningssektoren med hele 21 prosent midlertidige. Av disse jobbet 45 prosent heltid. Som nevnt er det også mange midlertidige i helse og sosialtjenester. Og de neste på listen er overnattings- og serveringsvirksomhet med 14 prosent i midlertidige stillinger. 

Sikkert litt overraskende for noen er derimot bygg og anleggsvirksomheten nær bunnen av listen med bare 5,4 prosent i midlertidig stilling, omtrent samme nivå som informasjon og kommunikasjon, og teknisk tjenesteyting. Og helt nederst finner vi finansnæringen og oljevirksomhet (som i SSB-språk heter "bergverksdrift og utvinning"), der mindre enn tre prosent av de sysselsatte er i midlertidige stillinger. 

Eller for å si det på en annen måte: I noen av de mest kapitalistiske bransjene vi har, finans og oljeindustri, er det nesten bare faste heltidsstillinger, mens i noe av det mest stabile og statlige vi har, universitetene, er midlertidig ansettelser helt normalt.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar