onsdag 27. april 2022

Helsearkivet på Tynset

Flott sak på NRKs nettsider om Helsearkivet på Tynset, og all den verdifulle kunnskapen som ligger lagret der. 

Arkiver av høy kvalitet, og med tidsserier som går langt tilbake i tid er noe av det som kjennetegner Norge. Vi er gode til å dokumentere fortiden og vi er opptatt av at ting skal være korrekt. men Helsearkivet på Tynset representerer noe mer i tillegg når de også digitaliserer mengder av historiske arkiver som tidligere var på papir. Det er en enorm jobb som det tar litt tid å bli ferdig med, i følge NRKs nettsak:

"– I Norge har vi 15 millioner med papirjournaler. Det har vi estimert til å ta 20 år å digitalisere. Når de elektroniske pasientjournalene begynner å komme inn, går det mye raskere. Men – vi skal bli ferdige med papirene også, sier Kari Nytrøen."

Og det er spennende at Tynset har et av landets fremste digitaliseringsmiljøer fordi arkivvirksomheten og -kompetansen havnet her. Dette arbeidet med å scanne og digitalisere har også en annen viktig effekt. Plassen som kreves og arealene som beslaglegges er mye mindre enn før. Byggene blir mindre og litt billigere, mens miljøinngrepet også blir mindre. 

2 kommentarer :

  1. Bjørn Børresen (Dir., Norsk Helsearkiv)fredag, 30 september, 2022

    Hyggelig du ser verdien av Norsk helsearkiv. Du er hjertelig velkommen innom på Tynset, hvis du en gang farer forbi. Vi ligger langs raskeste vei mellom Oslo og Trondheim, mao. veldig sentralt plassert.. ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig kommentar og invitasjon. Jeg skal huske på det og håper jeg får lov til å komme selv om jeg ikke er i politisk ledelse lenger!

      Slett