tirsdag 19. april 2022

Eventyrlig eksportvekst

Vi har i flere måneder blitt vant til historisk høye tall for norsk eksport og for handelsbalanseoverskudd. Ikke bare har oljeprisen vært høy, men gasspriser og gassvolumer har økt til historiske rekorder, fiskeeksporten har vært god, men også eksporten fra fastlands-Norge har vært høy.

Det har nesten vært litt rart at alt har gått bra på en gang, i en tid der verden ellers ikke akkurat har gått på skinner. Og da venter man jo at ting snart må snu. Men snu nedover gjorde det i hvert fall ikke i mars 2022, tvert imot. Fra et høyt nivå spratt eksporten opp til enda høyere nivåer, i følge SSBs eksportstatistikk. SSB skriver:

"I mars 2022 sprengte eksporten nye grenser og endte på 226,3 milliarder kroner - nesten 25 prosent mer enn ved forrige topp i desember 2021. Handelsoverskuddet er med 138,4 milliarder kroner også historisk høyt, og 64,3 prosent høyere enn i foregående måned. Statistikken over utenrikshandel med varer viser rekordnoteringer for blant annet totaleksport, fastlandseksport og handelsbalansen i mars. Det er likevel utførselen av naturgass som er hoveddriveren bak oppgangen. Naturgass for over 112 milliarder kroner ble utført i mars.(...) Fastlandseksporten endte på 62,3 milliarder kroner. Dette er en økning på omtrent 21 prosent fra februar i år, som også var forrige toppmåned. Det ble ellers importert varer for nesten 88 milliarder kroner i mars, en økning på 19,4 prosent sammenlignet med mars 2021."

Verden rundt oss må jo under seg litt over hvordan Norge er den evige fetter Anton i internasjonal økonomi og handel. Nå heter det vel også at man skal være godt forberedt for å ha mye flaks, og Norge har jo en god del medgangskompetanse. Men det spørs om stikken går så mye lenger.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar