På nettsidene til regjeringen er det nettopp lagt ut en ny rapport om sosialt entreprenørskap. Det er laget av en arbeidsgruppe ledet av Arbeids- og sosialdepartementet med deltagere fra flere andre departementer og tar opp flere interessante utfordringer.
Noe av det arbeidsgruppen har sett på er innspill om hvilke hindringer og barrièrer som kan finnes og som hindrer bruke av sosiale innovasjoner og samarbeid med sosiale entreprenører når problemer skal løses. Rapporten drøfter både økonomiske forhold, men også regelverk, kompetanse og holdninger, kultur og organisering som kan utgjøre hindringer.
KMDs hefte "Veier til samarbeid" som er et inspirasjonshefte med praktiske råd og eksempler for å hjelpe kommuner samarbeide med sosiale entreprenører er omtalt flere ganger i den nye rapporten. Jeg blogget om dette heftet her. Det er hyggelig å se hvordan dette samarbeidet KMD innledet med kommuner og sosiale entreprenører om å lage nyttige råd og tips også har bidratt inn i den større diskusjonen om hvordan vi best legger til rette for sosiale entreprenørskap.
Et interessant avsnitt i rapporten handler om såkalte velferdsobligasjoner, som i rapporten også omtales som "effektbaserte kontrakter". Dette er noe mange sosiale entreprenører selv har tatt til orde for og handler om en form for resultatbaserte avtaler som omtales slik i rapporten:
"Det finnes mange ulike modeller for velferdsobligasjonermen i en typisk velferdsobligasjon stiller private investorer med kapital for å finansiere en tjeneste som utføres av private eller ideelle aktører. Det offentlige betaler investoren avhengig av resultatoppnåelse. Dersom tjenesten ikke gir ønsket resultat, er investeringen tapt. Investoren tar dermed risikoen for at tjenesten gir de ønskede resultater."
Og rapporten omtaler også hvordan dette ikke bare er en løs ide, men noe som er i ferd med å bli prøvd ut i norsk virkelighet gjennom et pilotprosjekt der sosiale entreprenører i samarbeid med noen kommuner skal bidra til å redusere tilbakefall til kriminalitet blant tidligere innsatte:
JD og ASD har i samarbeid utarbeidet et forslag til pilotprosjekt med bruk av velferdsobligasjoner. Hovedformålet med pilotprosjektet er å teste ut velferdsobligasjoner som modell for utvikling og finansiering av nye tiltak for å forebygge tilbakefall til kriminalitet. Det er i statsbudsjett for 2018 varslet at Arbeids- og velferdsdirektoratet og Kriminalomsorgsdirektoratet vil få et felles oppdrag om å gjennomføre pilotprosjektet på nasjonalt nivå. Gjennomføring av prosjektet, herunder utforming, anskaffelse og inngåelse av kontrakter vil skje lokalt i utvalgte kommuner.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar