Tallene viser at det i 2016 var 336 413 lovbrudd i Norge. 159 510 av disse hadde et personoffer i den forstand at en konkret person ble rammet. Og av disse handler omkring halvparten om "eiendomstyverier", det vil si blant annet innbrudd, biltyverier og andre tyverier av andre personers eiendommer. Dette er en form for kriminalitet som har gått kraftig ned de siste årene i Norge. SSB skriver:
"I 2016 ble 149 000 personer registrert som ofre for 159 500 lovbrudd. Dette tilsvarer at 2,9 prosent av befolkningen i Norge anmeldte å ha vært utsatt for lovbrudd i 2016. Tar vi høyde for befolkningsmengden, er omfanget av personofre for kriminalitet redusert med mer enn én fjerdedel siden 2004. Den vedvarende trenden med stor nedgang i antallet personofre for eiendomstyveri fortsatte i 2016. Antallet personofre for eiendomstyveri var nesten 10 prosent færre enn året før og hele 22 prosent færre enn i 2014. Det totale antallet personofre gikk dermed ytterligere ned i 2016."
Denne nedgangen bidrar sterkt til at det også samlet sett er en positiv utvikling i kriminalitetsstatistikken når det gjelder anmeldt kriminalitet med personofre. Men også når det gjelder den kriminaliteten som ikke har personer som ofre, men som handler om rusmidler, trafikk eller der ofrene er foretak og ikke personer, viser tallene en positiv utvikling. SSB skriver:
"Også for lovbrudd uten registrerte ofre er antallet lavere enn alle tidligere år, og variasjonene for disse er i stor grad betinget av politiets anmeldelser, særlig av trafikk- og rusmiddellovbrudd."
Det er imidlertid ikke bare positive tendenser i denne statistikken. Selv om antall anmeldte tyverier går ned, og dette påvirker totalen positivt, er det vekst antall ofre for en del mer alvorlige typer kriminalitet. Det gjelder blant annet en økning i antall anmeldelser for bedragerier og seksuallovbrudd. Og det er også en vekst i antall anmeldelser for vold i nære relasjoner. SSB skriver:
"Til sammen ble 4 550 personer registrert som ofre for mishandling i nære relasjoner i 2016, som er 4,7 prosent flere enn året før. Av ofrene for denne typen vold i 2016 var nærmere 3 000 i alderen 0–19 år, som er nesten en tredobling sammenlignet med 2010. Trenden med et stadig økende antall barn og unge registrert som ofre for mishandling i nære relasjoner fortsetter dermed i 2016."
Det er med andre ord nok av utfordringer å ta tak i for alle som bidrar i arbeidet med å forebygge og bekjempe kriminalitet, selv om noen av utviklingtrekk går i riktig retning.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar