Antall studenter i universitets og høyskoleutdanning i Norge gikk for første gang på mange går ned. Og det er ikke først og fremst Ola Borten Moes skyld. Nedgangen kommer etter to pandemiår med langt høyere enn normal oppgang i studenttallet, og det er fortsatt flere studenter nå enn det var i 2019. Statistisk Sentralbyrå skriver:
"Høsten 2022 var det registrert 298 000studenter. Antall studenter gikk ned med 7 000 fra 2021 til 2022. Det viser nye tall fra den årlige statistikken Studenter i universitets- og høgskoleutdanning. Under pandemien økte studenttallene kraftig, med en årlig vekst i antall universitets- og høgskolestudenter på hele 4 prosent. Dette skjedde både i 2020 og 2021. Gjennomsnittlig årlig vekst i studenttall de siste ti årene før pandemien var på 2 prosent. – Nedgangen i antall studenter i 2022 kan tolkes som at vi er på vei tilbake til normalen etter to år med stor økning i studenttallene. Det er likevel viktig å merke seg at det faktisk er 16 000 flere studenter i 2022 enn det var i 2019, sier seniorrådgiver Geir Nygård."
Det som imidlertid kan være et tankekors er at mange høyt etterspurte studieplasser, innenfor blant annet teknologi- og designfag, der antall plasser ble økt under pandemien, er tatt ned igjen til det tidligere nivået. I stedet for å redusere antall plasser det er langt mindre etterspørsel etter både blant studenter og i arbeidsmarkedet. Det er vanskelig å få universiteter til å omstille seg og dimensjonere fagtilbudet mer i tråd med arbeidsmarkedet. De roper gjerne på staten og ber om mer penger i stedet for å bygge noe annet ned. Nedtaket av studieplasser etter pandemien, da man skulle redusere uansett, burde vært en god anledning til å gjøre noen viktige justeringer.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar