torsdag 2. mars 2023

Høyeste sykefravær siden 2009

Sykefraværet i Norge er på vei opp. Hva som skyldes ettervirkninger av pandemien og influensasesong, hva som skyldes stramt arbeidsmarked og hva som skyldes helt andre ting, skal ikke jeg prøve å avgjøre. Men opp går det og ikke siden 2009 har det sykefravværet vært så høyt som det var i 2022. SSB skriver på sine nettsider at:

"Sykefraværet i 2022 var på 6,8 prosent. Et så høyt nivå har vi ikke sett siden svineinfluensaen i 2009.
Sykefraværet i 2022 var preget av mye korona- og influensa, særlig på starten av året. Sammenligner vi sykefraværet gjennom året med tidligere år, må vi tilbake til svineinfluensaen for å finne et like høyt nivå. Det viser ujusterte tall fra sykefraværsstatistikken.
Sykefraværsprosent på 6,8 prosent i 2022 innebærer 39,2 millioner tapte dagsverk i løpet av hele året. Det er 4,2 millioner flere tapte dagsverk enn i 2021 og en økning på 12 prosent. Ser vi kun på siste periode var sykefraværet på 6,7 prosent i 4. kvartal 2022. Det er en økning på 4 prosent fra forrige kvartal, men fortsatt en betydelig nedgang fra nivået på 7,2 prosent på starten av fjoråret. Det viser sesongjusterte tall."

I 2022 var det i følge disse tallene særlig først kvartal som hadde et veldig høyt sykefravær, en periode der vi var i ferd med å lette på restriksjonene og håpet ting ville være mer som normalt, men der den mer smittsomme varianten av omkron-varianten av Covid slo til for fullt. Ser vi på grafene ser vi at sykefraværet i første kvartal 2022 var det høyeste under hele pandemien, noe som sannsynligvis var mye tidligere under pandemien ble løst gjennom hjemmekontor og digitale arbeids- og møteformer for å hindre høyere smittespredning, mens i begynnelsen av 2022 var langt flere som faktisk ble smittet-

Når det gjelder hvilke bransjer som har det høyeste sykefraværet er det ingen store overraskelser. Det er som det pleier å være:

"I 4. kvartal 2022 hadde yrkesgruppene pleiemedarbeidere og barnehage- og skoleassistenter legemeldt sykefravær på henholdsvis 9,1 og 9,7 prosent. Det er det høyeste sykefraværet blant alle yrkesgrupper. (...) Det jobber flest kvinner i disse yrkene, 8 av 10 jobber tilhører kvinner, avslutter Køber. I yrkene der det jobber flest menn er det høyest sykefravær blant lastebil-, buss- og trikkeførere og bygningsarbeidere med henholdsvis 7,3 og 6,4 prosent sykefravær.."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar