tirsdag 3. januar 2023

Rekordmange nye oljeprosjekter, men de er små

Den daværende opposisjonen i Stortinget, AP og SP, var under pandemien dypt bekymret for oljeselskapenes investeringsvilje på norsk sokkel skulle falle. Og fikk gjennomslag for en oljeskattepakke med svært gunstige skattevilkår for investeringer i olje- og gassprosjekter med innleverte planer for utbygging før dette årsskiftet.

Og gjett hva. Insentiver virker! Aldi har det bitt levert inn så mange nye planer for utbygging av drift som i 2022. Dagens Næringsliv kan i dag fortelle at det i disse prosjektene, dersom de blir godkjent av Olje og energidepartementet, skal investeres i alt 270 milliarder kroner. En klar rekord for et enkeltår. 

Men det interessante er at disse prosjektene ikke bidrar veldig mye til olje- og gassproduksjonen. Bare 1,5 milliarder fat oljeekvivalenter totalt, noe som i følge DN er ganske beskjedent i historisk sammenheng:

"Dette tallet blekner i forhold til storhetstiden for utbyggingen av sokkelen. I toppåret 1989 ble for eksempel gassreservene på Troll-feltet godkjent for utvinning, med vanvittige 7,6 milliarder fat oljeekvivalenter. I nyere tid skiller 2015 og 2018 seg ut, med Johan Sverdrup-feltets første fase og en ny fase for Troll. Til sammenligning: Oljedirektoratet anslår at de totale ressursene på norsk sokkel er på omtrent 100 milliarder fat. Halvparten er allerede produsert og solgt, mens den andre halvparten er delt omtrent likt mellom funn og fortsatt uoppdagede ressurser."

Nå er det likevel ikke slik at disse prosjektene er ulønnsomme, selv om de er små, og i hvert fall ikke med dagens høye oljepriser. Akers BP anslår en balansepris på sin portefølje på 35-40 dollar fatet, mens dagens oljepris er langt høyere. Og da er nok situasjonen av ingen endrer mening om oljeskattepakken på grunn av disse tallene. Motstanderne vil mene at dette bidrar til en unødvendig fremskynding av investeringer i mange små oljeprosjekter i en tid der mer kapasitet og innovasjonskraft burde brukes på fornybare energiprosjekter. Dessuten er disse prosjektene lønnsomme uavhengig av skattepakken, så det utgjør et tap for staten. 

Mens tilhengerne av oljeskattepakken sannsynligvis vil mene at nettopp det at det er mange små og marginale oljeprosjekter som nyter godt av insentivene er en god ting. Noen av disse prosjektene ville det kanskje aldri blitt noe av ellers fordi de kunne blitt utsatt så lenge at de ikke ville være lønnsomme lenger. Noe som også kunne gitt et tap for staten.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar