tirsdag 24. januar 2023

Distriktsungdom velger yrkesfag

Historiske var det slik at de fleste byungdommene velger studioforberedende programmer på videregående skoler, for å studere på universitet senere, mens distriktsungdommen valgte yrkesdag og kom raskere ut i jobb. Men er det også slik i dag? Svaret på det er ja.

I følge utdanningsstatistikken til SSB på dette området, og illustrert i grafen, er det stor forskjell mellom by og bygd når det gjelder videregående skole. Det som har forandret seg er at det ikke er noen stor forskjell på om man går på videregående skole eller ikke. Selv om den ikke er obligatorisk er det slik at alle har rett til å gå videregående skole og hele 97 prosent går rett fra grunnskole til videregående skole,  omlag 76 000 personer hver høst.

I landet totalt er det omtrent like mange som velger yrkesfag som velger studieforberedende. 51 prosent valgte studieforberedende og 49 prosent valgte yrkesfag høsten 2021. Men ser vi på geografi i tillegg er forskjellene veldig store. SSB skriver:

"Elever fra Oslo og omkringliggende kommuner velger i stor grad studieforberedende løp, med hele 71 prosent av elevene. Denne andelen synker gradvis jo mindre sentralt elevene er vokst opp. Fra og med de mellomstore byene er det en overvekt av elever i yrkesfaglige løp. Blant elever fra de minste distriktskommunene velger hele 68 prosent yrkesfag. En forklaring på forskjellene kan være at retningsvalg i videregående opplæring reflekterer arbeidsmarkedssituasjonen og næringsstrukturen der elevene bor. Markussen (2010) finner at elever ofte velger utdanningsprogram som speiler en dominerende næring i nærområdet. Det er også slik at andelen sysselsatte med yrkesfaglig utdanning er størst i distriktene, mens man i mer sentrale områder har flere sysselsatte med høyere utdanning"

Legger vi også til  kjønn som variabel så finner vi ytterligere forskjeller. Kombinasjonen kjønn, geografi og utdanningsvalg viser noen interessante forskjeller. SSB skriver:

"Blant begge kjønn ser vi samme trend – andelen som går yrkesfag er størst i distriktene og minker jo mer sentralt elevene er oppvokst. Forskjellene knyttet til sentralitet er imidlertid mer markert blant menn enn blant kvinner. Andelen som går studieforberedende er størst i Oslo og omkringliggende kommuner blant både menn (64 prosent) og kvinner (77 prosent). Andelene i studieforberedende løp synker med sentralitet. I de minst sentrale distriktskommunene går kun 22 prosent av mennene og 43 prosent av kvinnene studieforberedende."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar