mandag 23. mai 2022

Flere fagorganiserte, størst vekst hos Akademikerne

Det var noen år på slutten av 90-tallet og rundt årtusenskiftet at det ble spekulert i om organisering i arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner ville dø ut. Fordi streiker var destruktive og gammeldagse, og fordi markedsverdien av kompetansen til de ansatte ville bli bedre verdsatt gjennom individuelle valg og avtaler enn gjennom kollektive lønnsoppgjør.

Jeg skal ikke bruke plass har på å analysere hvorfor det ikke gikk slik, men nøye meg med å slå fast at det ikke gikk slik. Som grafen til venstre, fra en oppdatert oversikt fra SSB over antall medlemsskap, viser er det flere fagorganiserte nå enn i 2005, selv om den tradisjonelle industrien sysselsetter langt færre, tjenestenæringene flere, utdanningsnivået har økt og samfunnet er langt mer opptatt av individuell valgfrihet på en rekke områder, også i arbeidslivet.

Når medlemsskapet i arbeidstakerorganisasjonene likevel har økt de siste 20 årene har det selvsagt litt med at antatt sysselsatte har økt og at offentlig sektors andel av sysselsettingen (der er nesten alle medlemmer av fagorganisasjoner) har økt. Men det har nok mest med at organisasjonene har endret seg og klart å være relevante for en annen type medlemmer som kanskje er mer opptatt av individuell hjelp og støtte og av å få faglig påfyll og nettverk. 

Alle hovedsammenslutningene har vokst de siste 20 årene. Som vi ser at grafen har UNIO fanget opp mange av de med høyere utdanning i de støre vekstyrkene i offentlig sektor (sykepleiere, lærere, politi), mens akademikerne gjør det godt blant de med lang høyere utdanning i både offentlig og privat sektor, Akademikerne har vokst prosentvis mest det siste året. SSB skriver:

"Dei fire hovudsamanslutningane for arbeidstakarar, LO, UNIO, YS og Akademikerne, hadde alle ein auke i talet på medlemmer i 2021. Akademikerne har hatt den største auken i både absolutte tal og prosent, med 12 300 fleire medlemmar enn året før. Fagforeininga har hatt ein stor medlemsauke over fleire år. Sidan 2017 har medlemstalet auka med nesten 20 prosent."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar