tirsdag 1. mai 2018

Digitale nerdelover (2): Haitz lov

Ikke alt var bedre før. Når vi tenker 10-15 år tilbake i tid hadde verden allerede beveget seg fra billedrørs-TV til flatskjermer og fra fasttelefoni til mobiltelefoni, men flatskjermene var ikke veldig tynne og mobiltelefonene før iPhone var ikke akkurat flate smarttelefoner. Sette med dagens øyne var det brede kanter og ganske små skjermer.

Hvorfor er det slik at at TV-skjermene blir stadig større og tynnere, at de gamle lyspærene i huset er erstattet med LED-pærer som bruker mye mindre strøm, mens mobiltelefonen i løpet av få år har gått fra å ha en knøttliten skjerm til å fylle hele overflaten på telefonen?  Hva er det som gjør det mulig å lage stadig større og billigere skjermer? Og hvor fort går denne utviklingen?

Her handler det om LED-teknologi, eller lysdioder, en teknologi som gjør det mulig å produsere mye lys på liten plass og med liten bruk av energi. Også når det gjelder LED-teknologi finnes det en digital nerdelov som er til hjelp. Det handler om Haitz lov, oppkalt etter Roland Haitz (det er en egen minnenettside her). Han var forsker i Hewlett Packard og i Agilent Technologies som ble skilt ut av HP i 1999.  Roland Haitz forsket på LED-teknologi og så at det var en eksponentiell teknologisk forbedring i hvor mye energi som kreves for å produsere en gitt mengde lys.

Han mente at LED-teknologien over tid ville bli helt overlegen tradisjonelle lyspærer og andre konvensjonelle belysningssystemer, selv om det ikke akkurat virket slik for 20 år siden. Inspirert av Moores lov om veksten i prosessorkraft i datamaskiner, en nerdelov jeg kommer tilbake til senere, formulerte han derfor i år 2000 Haitz lov om forbedringstakten i LED-belysning. Den lyder slik:

"Every decade, for a given wavelength of light, the cost per lumen falls by a factor of 10 and the amount of light generated per LED package increases by a factor of 20."

Her er det to viktige ting som har betydning for hverdagen vår. For det første er det slik at kostnaden pr enhet lys faller med en faktor på ti per tiår.  Noe som betyr at kostnaden i 2010 for en gitt mengde lys bare var ti prosent av kostnaden i 2000. Og i 2020 er kostnaden ti prosent av dette igjen, I tillegg sier Haitz lov at mengden lys en LED-pakke produserer 20-dobles hvert tiår. Det blir 400-gangeren på 20 år. Det kan jo være greit å ha dette med i planene når man planlegger fremtiden.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar