Hva forsker vi mest på i Norge dersom vi summerer FoU-innsatsen på tvers av næringslivet, universitetene og forskningsinstituttene? Svaret er informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT). Statistisk sentralbyrå (SSB) har presentert nye tall om driftsutgifter til FoU i 2013, og skriver at:
"Tallene for 2023 viser at informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) er det aller største området, med nesten 31 milliarder kroner til FoU. Dette utgjør mer enn en tredjedel av de totale driftsutgifter til FoU i Norge. Det er særlig i næringslivet at IKT er et stort teknologiområde, med mer enn 26 milliarder kroner, noe som utgjør 55 prosent av det totale FoU-omfanget for næringslivet."
Så kan man lure på hva et som menes med et "forskningsområde", og hvordan det skiller seg fra inndelinger i sektorer, slik offentlige anvarsområder er inndelt, eller bransjer, slik næringslivet gjerne kategoriserer seg selv. Svaret er at at denne indelingen i forskningsområder er hentet fra Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, og omfatter to typer områder. Det ene er de fire grunnleggende teknologiområdene IKT, bioteknologi, nanoteknologi og nye materialer. Det andre er forskningstemaer som helse og omsorg, energi, miljø, klima, havbruk, marin osv, som delvis ligner på sektor eller bransjeinndelinger, og delvis ikke. I FoU-sammenheng gir det mening å legge vekt på at man forsker på IKT, på klima eller på nye materialer, uavhenig av hvilken sektor forkningsresultatet eller innovasjonen skal anvendes i.
IKT, helse og energi
IKT er det suverent største forskningsområdet i Norge. Med næringslivet som klart største bidragsyter med over 80 prosent av aktiviteten. De to andre FoU-områdene som skiller seg ut som rimelig store, begge med driftsutgifter på over 10 milliarder kroner i året, er helse og energi. Helse utmerker seg ved å ha en helt annen sammensetning når det gjelder utførende aktører, for her er det universitets- og høyskolesektoren, eller mer presist universitetssykehusene, som er den størte bidragsyteren. SSB skriver:
"Blant temaområdene er helse og omsorg det største forskningsområdet, med nesten 16 milliarder kroner i 2023, eller om lag 17 prosent av det totale FoU-omfanget i Norge. Universitets- og høgskolesektoren står for om lag 9 milliarder kroner av FoU-aktiviteten innenfor helse og omsorg, noe som i stor grad skyldes bidrag fra universitetssykehusene. Det nest største temaområdet er energi, med en samlet ressursinnsats på omkring 13,5 milliarder kroner, eller om lag 15 prosent av det totale FoU-volumet i Norge. Det er næringslivet som står for den største andelen av FoU-aktiviteten innenfor energi, med om lag 9,5 milliarder kroner."
"Når vi ser nærmere på veksten innenfor IKT, ser vi at økningen i FoU-utgiftene i stor grad har vært på forskningsområdet kunstig intelligens, som økte med nesten 70 prosent nominelt fra 2,7 milliarder kroner i 2021 til nå å utgjøre 4,5 milliarder kroner. Det største forskningsområdet innen IKT er imidlertid programvare, brukergrensesnitt og tjenester."
De siste SSB-tallene er fra 2023 og det er grun til å tro at en enda større del av IKT-forskningen har handlet om kunstig intelligens i 2024. Og i midten av juni kunngjøres de nye forskningsrådsfinansererte forskningssentrende for KI. Det er nå 19 søknader igjen som deltar i en finalerunde, og som i juni skal bli 4-6 mye forskningssentere med flerårig finansiering pekes ut. Men det er vel grunn til å tro at det helt utenom forskningsrådsfinansierte sentre vil være en rekke næringslivsfinansierte FoU-prosjekter der kunstig intelligens er en sentral del.
Offentlig innovasjons- og omstillingsbehov