mandag 6. desember 2021

Forskningsrådspenger til helseinnovasjon

Tiden litt før jul er høysesong for tildeling av forskningsrådespenger til prosjekter innenfor en rekke ulike ordninger. Jeg synes de har vært flinke til å synliggjøre nyheter om disse tildelingene på nettsidene sine, med en egen temaside om tildelinger der resultatene av alle de nyeste søknadsbaserte tildelingene er omtalt.

Her fant jeg  også omtale av de fire prosjektene som er tildelt penger under ordningen Prosjekt Helse, som skal støtte opp under samarbeid mellom private bedrifter og offentlige helsevirksomheter for å løse ulike utfordringer i helsetjenesten gjennom innovasjon. I et helsesektor som er helt dominert av det offentlige og der det på mange områder ikke finnes noe egentlig marked eller noen innovasjonskonkurranse, kan et slikt virkemiddel for forskning og innovasjon fylle et tomrom.

De  fire prosjektene som har fått støtte handler om ganske ulike problemstillinger. Et handler om "ung mestring" og hvordan man skal utvikle digitale behandlingsprogrammer for unge med psykiske lidelser og plager. Et annet prosjekt skal bedre kvaliteten innenfor kreftbehandling og redusere kvalitetsforskjeller. Et tredje prosjekt ser på monitorering og lindring av smerte hos pasienter i både sykehus og omorgssektoren, og hvordan man kan bruke teknologi som gjøre at man kan avstandsoppfølge.

Og felles for alle disse prosjektene er det at teknologi har en sentral plass i de løsningene man ønsker å utvikle. Det gjelder også i det siste prosjektet som ta tak i en av de store og økende samfunnsutfordringene våre, eldre ønsker å bo hjemme lengre, men er mer ensomme enn de ønsker. Også her kan teknologi hjelpe:

"Prosjektet "BoVEL" har som mål å undersøke om sosial teknologi kan bidra å redusere ensomhet og sosial isolasjon slik at pleietrengende eldre kan bo lengre hjemme med økt livskvalitet. Prosjektet skal utvikle team som bruker sosial teknologi for økt sosial kontakt for hjemmeboende eldre i tillegg til samordningsmodeller for sosial teknologi i kommunen med sømløs overgang mellom kommunale helse- og omsorgstjenester. Prosjektet kommer fra No Isolation AS sammen med Oslo Kommune Bydeler Østensjø, Nordstrand og St.Hanshaugen og Solfjellshøgda Helsehus Oslo Kommune Sykehjemsetaten er også med på prosjektet og OsloMet bidrar med FoU-tjenester."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar