onsdag 27. september 2023

Bærekraftpris for handtering av klimaendringer og overvann

For noen dager siden kom jeg over en nyhetssak om en bærekraftpris fra Norsk Vann, de som representerer vannbransjen i Norge, det vil si kommuner, kommunalt eide selskaper og noen private. De kunne fortelle at de har bruk årskonferansen til å dele ut priser til fortjente aktører i vannbransjen holder høy kvalitet og som ligger foran i arbeidet med å håndtere klima- og miljøutfordringer.

De delte ut en pris for beste vann- og avløpstjenester basert på bransjens egen benchmarking, som gikk til Stavanger. De har en pris for beste omdømme, basert på god innbyggerkommunikasjon og godt rekrutteringsarbeid, som gikk til Asker. Og så ble det delt ut en pris til kommunen som er best på bærekraft, som gikk til Bærum kommune.

I begrunnelsen for at Bærum utpekt som best på bærekraft er det tre satsinger som fremheves. Det ene er bruk av såkalte NoDig-metoder, det vil si teknikker for fornyelse av gamle vann- og avløpsledninger eller etablering av nye VA-ledninger, med uten eller med minimal graving. Det andre prosjektet er etableringen av en markedsplass for håndtering av overskuddsmasser fra bygg- og anleggsprosjekter gjennom en innovativ anskaffelsesprosess. Noen av disse massene blir en ressurs for vann- og avløpsssektoren.

Men det var det tredje prosjektet som trigget nysgjerrigheten min aller mest, og særlig etter at noen på jobben fortalte at Halogen hadde vært involvert i tilretteleggingen for en innovativ anskaffelsesprosess på et tidlig stadium i prosessen. Det handler om bedre måter å håndtere overvann som kommer som et resultat av klimaendringer, med mer ekstremvær og økte nedbørsmengder. Det er mer vann der det ikke var så mye vann før, I juryens begrunnelse står det:

"Prisvinneren har gjennom et innovasjonsprosjekt for fremtidsrettet overvannshåndtering – forkortet til InnoVann - utviklet nye løsninger for kartlegging av overvannsrisiko og planleggingsmetoder for å få klimatilpasning inn i alle prosjekter og tverrfaglige arbeidsprosesser for kommunens administrasjon. Løsningene setter søkelys på felles eierskap til problematikken og gir et helhetlig beslutningsunderlag for overvannshåndtering."

Leverandørutviklingsprogrammet arrangerte nå i september et seminar med samarbeidspartnerne i InnoVann der de  presenterte de de kaller "En revolusjonerende håndtering av overvannsrisiko med InnoVann" . Bærum kommune er naturlig nok stolte av det de har fått til og skriver ganske mye på nettsidene sine om hva som er utviklet gjennom dette prosjektet som ble igangsatt i 2019 og som blant annet har fått 14 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge, og som har utviklet tenkemåter og løsninger som det er mulig å anvende også i andre kommuner.

Noe av det jeg blir nysgjerrig på er forutsetningene for å få til en slikt innovativ anskaffelsesprosess i en kommune. Hva må avklares i forkant, hva er fast og hva er fleksibelt, og hvordan går man frem for å innrette det riktig i de første fasene, slik at man vet hva det er man skal anskaffe og hvordan partnerskapet skal se ut? Hvem skal ha de ulike rollene? 

Heldigvis er også dette godt dokumentert på kommunens nettsider der det er en oversikt over prosjektets tidslinjer og faser, Det begynte med en behovsavklaring og et forprosjekt i 2019, med en problembeskrivelse og en dialogkonferanse der ordføreren deltok. I 2020 var det en fase med markedsdialog for å drøfte problemstillinger og mulige løsninger med markedet før konkurransen ble kunngjort. Og det er nettopp poenget med en innovativ anskaffelsesprosess at man ikke begynner med å detaljbeskrive løsningen, men går i dialog med markedet og bruker prosjektet til å utvikle nye og innovative løsninger som ennå ikke finnes. 

Det var blant annet i tilretteleggingen av denne markedsdialogen med de private aktørene i markedet at Halogen hadde en rolle som fasilitator av prosessen sammen med kommunen og leverandørutviklingsprogrammet. Og nå når man kan slå fast at prosjektet ikke bare har vært en suksess, men også har vunnet en vannbransjens bærekraftspris, er det interessant å gå tilbake og se på presentasjonen som ble holdt på markedsdialogmøtet tilbake i juni 2020, og som bidro til at det ble gjort noen åpenbart kloke valg.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar