onsdag 28. oktober 2020

Frilufts- og fritidsaktiviteter

 I Norge liker vi å bruke tid på fritid og friluftsaktivitete og mange vil gjerne bruke naturen og bevege seg utendørs. En viss nedgang er det riktignok i i enkelte aktiviteter sammenlignet med tidligere år, i følge SSBs levekårsundersøkelse, men det kan også ha noe med at deler av undersøkelsen er gjort etter at koronaviruset kom til landet.

SSBs levekårsundersøkelse kan fortelle at 21 prosent oppgir at de har vært på lang skitur i løpet av det siste året, mot 29 prosent for ti år siden. For korte skiturer har andelen falt fra 42 til 33 prosent. 37 prosent har vært på fisketur siste året, 29 prosent på bær- eller sopptur og 20 prosent har vært i en alpin skibakke. Alle disse ser litt ned sammenlignet med 10 år siden.

Det som ikke faller er trangen til å gå på tur. 79 prosent har gjennomført en kort fottur i skogen eller på fjellet og 55 prosent har vært på en lang tur. 77 prosent har vært på minst en kort spasertur. 36 prosent har vært på tur med sykkel i naturen. Og hele 71 prosent har badet i sjøen eller i ferskvann det siste året.

Så er det nok slik at en del treningsaktiviteter som tidligere skjedde utendørs har flyttet inn. SSBs undersøkelse om treningsaktiviteter som kom i fjor viste at 80 prosent svarte at de trener eller mosjonerer minst en gang i uken. 78 prosent svarer at de har gått raske turer, 39 prosent har jogget, 46 prosent har drevet med styrketrening og 37 prosent har trent med treningsapparater. Vi ser også at 22 prosent har drevet med svømming, 13 prosent har spilt fotball, 9  prosent har gått på skøyter, 8 prosent har spilt tennis, badminton eller squash, 7 prosent har spilt volleyball og 5 prosent har spilt ishockey, bandy eller innebandy. Bare for å nevne noen av alle de fritidsaktivitetene en aktiv befolkning driver med.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar