onsdag 22. mai 2024

De brysomme gründerne

Etter at regjeringen la frem et forslag til såkalt "Exit-skatt" har vi fått et tilløp til et gründeropprør i Norge, en protest mot rammebetingelser som gjør at rammevilkårene for gründere som vil bo i Norge og bygge opp nye bedrifter er langt mindre gunstige enn i landene rundt oss.

Så kjenner vi jo motargumentene fra enkelte politikere og fra aviskommentarer som går ut fra at dette er folk som vil lure seg unna dugnaden som gjør velferdsstaten vår mulig, eller at det er det vellykkede norske systemet som har gjort at de lykkes, og at de derfor burde være takknemlige og ikke sure.

Mathilde Fasting og Lars Peder Nordbakken i Civita har skrevet en god artikkel, "Hvorfor exit-skatten er som gift for innovative gründere" som på en nøktern og saklig måte forklarer hva som er problemet med de norske rammebetingelsene. 

Rammebetingelsene var ikke spesielt konkurransedyktige fra før, med en særnorsk formuesskatt som rammer gründere i raskt voksende selskaper spesielt hardt, og en opsjonsbeskatning som er blitt bedre, men begrenser muligheten for en oppside for ansatte. Det bidrar til at norske ventureinvesteringer ikke er spesielt høye. Og på toppen av det er det foreslått en ny variant av exit-skatt som øker risikoen ved å driver fra Norge, eller flytte til Norge for de som måtte vurdere dette.

Artikkelen er leseverdig også fordi den gir en god forklaring på hvorfor disruptive og rasktvoksende gründerbedrifter betyr så mye for økonomien i et land, og som man burde har rammebetingelser for å trekke til seg, og i hvert fall ikke prøve å beskatte allerede før det finnes noe overskudd. Artikkelen avslutter med å slå fast at:

"Regjeringen kan umulig ha skjønt alvoret, siden den snakker med to tunger. På den ene side har den snakket varmt om betydningen av gründere og nedsatt et eget utvalg for å se på rammebetingelsene for gründere i Norge. På den annen side gjennomfører den samme regjeringen stadig skattetiltak som forverrer rammebetingelsene. Denne politikken henger ikke sammen og fortjener å bli erstattet ved første anledning. Exit-skatten kan vise seg å være en liten tue med kraft til å velte et stort lass."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar