fredag 8. juli 2022

Lang musikk til lange feriedager (55)

Endelig er de denne tradisjonsrike sommerspalten tilbake, etter noe berg- og dalbane. Etter et toppår i sommerferien 2019, med hele seks nye bidrag da spalten feiret 10 år, gikk det ned til bare én i 2020 og null i 2021. Koronatilpassede ferier i Norge med mye bilkjøring og lite bading egner seg ikke for å fordype seg i lange samleutgivelser. Men nå i 2022 er det på tide med en ny runde. Og mye bra musikk ligger og venter etter pausen.

For å minne om reglene: Spalten handler om god musikk i digital form. Det må være "box sets", samlealbum eller fleralbumutgivelser med samme artist. Det må være minst 40 sanger, gjerne mange flere. Om det er "greatest hits", rariteter og b-sider eller tidligere ikke-utgitte ting spiller ingen rolle. Ja, i noen tilfeller har også "samlede verker" fra hele eller deler av karrieren sluppet til. Poenget er at det må være bra musikalsk og langt nok til en dag på en badestrand, enten den tilbringes i Norge, eller et varmt sted lengre sør.

Åpningsartisten denne gangen er Bob Dylan som virkelig er eksperten på slike box-sets med mer eller mindre obskure ting som ikke er utgitt før, eller som finnes i flere ulike versjoner. Han har vært med her flere ganger før og jeg kommer garantert tilbake til andre ting han har gitt ut som restmateriale mange år etter albumutgivelsene, og satt merkelappen "The Bootleg Series" på dem.

Og utgivelsen er "The Bootleg Series vol 12 - The Cutting Edge", en riktig godbit med sanger som ble spilt inn i 1965 og 1966 da Bob Dylan hadde en av sine mest kreative og ekspansive perioder musikalsk. Materialet er uutgitte sanger og alternative opptak fra de tre albumene Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited, og Blonde on Blonde. Denne samleutvigelsen finnes i flere versjoner, fra en gigantutgave med 379 sanger (18 CDer i fysisk utgave), en deluxe versjon med 111 sanger og en 36-låters "best of"-versjon som jeg har valgt denne gangen, får å få en litt myk start på ferien.

Veldig mange av låtene her er blant det vi kjenner aller best fra Bob Dylan, som "Mr Tambourine Man", "Like a Rolling Stone", "Just Like a Woman", "Subterranean Homesick Blues" og "Visions of Johanna", men ikke i albumversjonene. Men også et par sanger som aldri ble med på disse albumene er med her, som "Farewell Angelina" og "She's Your Lover Now", eksempler på noen av de beste tingene han har laget, og som har kommet på andre samleutgivelser senere, men som han der og da ikke var fornøyd med og derfor ikke tok med på album.

Det som slår meg med denne samlingen er i hvert fall to ting: Det enorme energioverskuddet som kommer til uttrykk her, noen ganger med latter og kommentarer også. Og så skjønner man arbeidsprosessen bedre. Noen ganger holdt det med et opptak, noen ganger ble det spilt inn mange ulike versjoner, og noen ganger endret sangen karakter i løpet at den prosessen. Skal man virkelig gå i dybden på det er de mer omfattende versjonene av denne utgivelsen å anbefale.

Og her er lenke til alle tidligere og alle fremtidige bidrag (etter hvert som de kommer) i spalten Lang musikk til lange feriedager.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar