tirsdag 1. september 2020

Kom nyttårsbarnet i kommunen før sankthans?

Den norske befolkningsveksten, som for noen få år siden var ganske høy, blant annet på grunn av stor arbeidsinnvandring fra EU-landene, er nå på det laveste nivået siden 1997. Det skyldes både lavere fødselstall og dermed et lavt fødselsoverskudd, men også at det nå er mer utvandring enn innvandring i statistikken. 

Da det var høy arbeidsinnvandring til Norge gikk folketallet opp i de aller fleste kommunene. Nå når innvandringen er lav blir det langt mer tydelig at forholdet mellom unge og eldre er blitt slik at lavere fødselstall betyr at befolkningen går ned i mange kommuner.

Nå har halvårsstatistikken for befolkningensutviklingen i 2020 kommet fra Statistisk Sentralbyrå og det er mulig å sjekke hvor mange barn som er født i hver eneste kommune i Norge første halvår. Og mens det i noen store kommuner fødes flere barn enn det er dager i året, og det kan til og med være konkurranse om når på natten 1. januar nyttårsbarnet blir født, er det i mange kommuner slik at man må vente i dager og til og med uker på årets nyttårsbarn. 

Som jeg har blogget om tidligere år er det noen ganger slik at når vi er kommet halvveis i året og nettopp har feiret sankthans, kan det være noen kommuner der det fortsatt ikke kommet noe nyttårsbarn. 1 2019 var én kommune der det fortsatt ikke var kommet noe nyttåsbarn til santkhans. Det var i Forsand kommune i Rogaland,. Den kommunen finnes ikke lenger etter at den ble slått sammen med Sandnes fra nyttår. Og i nye Sandnes kommune, en kommune som har god vekst, ble det født 516 barn første halvår. Det er bare bak Oslo med 4748 barnefødsler, Bergen med 1601, Trondheim med 1061, Stavanger med 776, Bærum med 659 og Kristiansand med 576 nye barn første halvår.

Men tross ganske mange kommunesammenslåinger fra nyttår er det fortsatt mange kommuner med lave fødselstall. Ja, SSBs statistikk viser at det i år er enda flere kommer enn det som har vært vanlig de siste årene der det ikke er født barn i løpet av hele første halvår. I tre kommuner ventet de fortsatt på nyttårsbarnet i begynnelsen av juli. Det ble født null barn i Utsira, Gildeskål og Røst, mens det ble født ett barn i Folldal, Ulvik, Solund, Røyrvik, Beiarn, Værøy og Nesseby og to barn i Aremark, Etnedal, Modalen, Fedje, Hyllestad, Hattfjelldal, Træna, Moskenes, Lavangen, Loppa, Hasvik og Måsøy.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar