mandag 3. september 2018

Toppmøte om teknologi med statsministeren

Erna inviterte ledere fra næringsliv og teknologiforskningsmiljøene våre til et toppmøte om teknologi på NTNU mandag.

Hun konstaterte at Norge ligger i verdenstoppen i privat teknologibruk, og har en god digital infrastruktur som gir gode muligheter for verdiskaping og og innovasjon, men inviterte til en diskusjon om hvordan vi skal gå videre. Hva skal til for at vi skal være i front på utdanning, forskning og innovasjon innenfor teknologi?

Et viktig innspill til denne diskusjonen om veivalg og prioriteringer har nettopp kommet fra den regjeringsoppnevnte Digital 21-gruppen. Dette dokumentet er resultatet av en ganske omfattende prosess med høringsmøter og diskusjoner over hele landet.

Vi har gode erfaringer med såkalte "21-prosesser" tidligere, blant annet Energi 21, Olje og gass 21, Maritim 21 og Helse/omsorg 21, som har kommet med anbefalinger om strategisk retning og veivalg når det gjelder forsknings- og innovasjonssatsinger, samspill mellom forskning og næringsliv og hvordan myndighetene kan støtte opp under nødvendig omstilling. Men Digital 21 er litt annerledes i den forstand at den digitale omstillingen er tverrgående og påvirker alle andre bransjer og sektorer, inkludert de andre 21-prosessene.

Når nedslagsfeltet er så bredt er det heller ikke spesielt enkelt å prioritere satsinger og tiltak. Digital 21 har kommet med i alt 64 konkrete anbefalinger til regjeringen som nå skal vurderes. Nærings- og fiskeridepartementet nettsider beskriver anbefalingene i Digital 21-dokumentet slik, under overskriften Lanserer ny strategi for digitalisering:

"Digital21 anbefaler totalt 64 tiltak innanfor fem ulike område. Dei overordna anbefalingane er:

1. Utvikle den digitale teknologibasen som norsk næringsliv treng framover
2. Sørge for cybersikkerheit
3. Sikre tilstrekkeleg og riktig kompetanse
4. Gjere dataressursar tilgjengeleg og sørge for god infrastruktur
5. Utvikle offentleg rammeverk som gir innovasjon og digitalisering.

Digitaliseringa er gjennomgripande og rører ved alle sektorar og delar av næringslivet. Eit viktig bodskap frå Digital21 er at Noreg ikkje kan bli best i alt, og derfor bør prioritere dei teknologiområda som kan gi mest for norsk næringsliv. Digital21 meiner at områda kunstig intelligens (AI), stordata (Big Data), tingenes internett (IoT) og autonome system kan bli særleg viktig for Noreg i tida som kjem, og at det bør opprettast sterke forskingssenter for næringsretta digitalisering på desse områda."

Rapporten er på 60 sider og med noen vedlegg er det totalt 90 sider. Den gjør noen nyttige avgrensninger av hva den konsentrer seg om og har noen gode beskrivelser av utviklingstrekk og trender det er viktig å forholde seg til. Tiltakene er i litt varierende grad begrunnet, forklart og eksemplifisert, men gir i hvert fall et godt utgangspunkt for videre diskusjoner om veien videre. Her er lenke til rapporten fra Digital 21.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar