mandag 18. desember 2023

Høyeste og laveste BNP i Europa

Hvilke land er de rikeste og fattigste i Europa? EUs statistikkbyrå har nylig gitt ut sin oversikt over BNP pr innbygger for 2022 der EU-landene og flere andre europeiske land er med, også Norge. Statistisk sentralbyrå har skrevet om denne oversikten i dag.

En viktig ting ved måten BNP måles på i denne undersøkelsen er at den er prisnivåjustert. Det betyr at den ikke sammenligner land bare basert på vekslingskurser, men tar hensyn til prisnivået i de forskjellige landene. Land med lavere BNP har gjerne også lavere priser, noe som gjør at forskjellene ikke blir fullt så store.

Men det er ganske store forskjeller i Europa. I toppen troner Luxemburg, Irland og Norge, som alle har et prisjustert BNP som er også er over det dobbelte av gjennomsnittet for EU 27. Også Sveits ligger et stykke foran resten av listen, der Danmark,  Nederland, Island og Østerrike følger ca 30 prosent over EU-gjennomsnittet.

Et interessant metodisk spørsmål i denne sammenheng er om det virkelig kan stemme at innbyggerne i Luxemburg og Irland er så rike som slike BNP-målinger gir inntrykk av. Besøker man Dublin eller reiser rundt i Irland opplever man et land som har blitt ganske mye rikere de siste par tiårene, men godt over dobbelt så rikt som for eksempel Finland? Og svaret er ja, det er noe med metoden som påvirker. Ikke alle BNP-bidrag slår ut i at innbyggerne i landet blir rikere. SSB skriver:

"BNP-tallene for Luxembourg og Irland må tolkes med forsiktighet. I Luxembourg er en stor andel av landets arbeidsstyrke utenlandske pendlere som er bosatt i nabolandene. De bidrar til økonomien, men er ikke inkludert i befolkningstallet som BNP per innbygger baseres på. Irlands høye BNP er i stor grad drevet av multinasjonale selskapers etablering i landet grunnet gunstige skatteregler. Profitten fra slike bedrifter bidrar til å øke nominelt BNP, men har i mange tilfeller liten innvirkning på velferdsnivået i landet. Det er fordi mye av inntektene som skapes av de multinasjonale selskapene, føres ut av landet igjen."

Her kan jeg jo også minne om at EU-domstolen har dømt noen store internasjonale selskaper til å betale mer skatt til Irland enn de har gjort, en beslutning Irland er uenig i. Og også minne om at Norge også har en litt spesiell økonomi i den forstand at heller ikke alle verdiskapingen i norsk økonomi kommer innbyggerne til gode, i hvert fall ikke på kort sikt. Staten Norge går ed overskudd og dette overskuddet plasseres i petroleumsfondet. Men det er ikke penger som forsvinner, men en formue som kommer fremtidige generasjoner til gode.

Nederst i denne oversikten finner vi ikke-EU-landene Albania, Bosnia-Herzegovina, Nord-Makedonia, Serbia og Montenegro. Albanias prisnivåjusterte BNP er på bare 25 prosent av EU, mens det for Montenegro er på 50 prosent av EU 27-gjennomsnittet.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar