mandag 1. august 2022

Lionesses bring it home

Alle de store engelske dagsavisene har den store EM-finalen på Wembley på førstesiden. Naturligvis har de det, Med overskriver som "Lionesses bring it home" (The Times), "No more years of hurt" (Metro), "It's home" (Daily Express), "Move over fellas - It's home" (The Sun), "It wasn't a dream - we really did beat Germany" (Daily Mail). 

Jeg tenker at dette historisk på i hvert fall tre plan samtidig. For det første var en fotballkamp som kommer til å gå inn i historien  rett og slett fordi det var en god, spennende og dramatisk fotballkamp som hadde alt en jevn og viktig fotballfinale skal ha. Og med en imponerende høy kvalitet både taktisk og når det gjaldt enkeltprestasjoner. Gjennombruddspasningen fra Keira Walsh og Ella Toones lobb over keeper var det verdensklasse over, helt uavhengig av kjønn.

For det andre var det, slik de engelske avisoverskriftene slår fast, mye fotballhistorie i å slå Tyskland i ekstraomgangene i en mesterskapsfinale. Det har gått 56 år siden Englands fotballherrer vant VM i fotball på hjemmebane, etter å ha avgjort i ekstraomgangene. Så kom de til semifinalen i VM i 1990 og i EM i 1996, den siste også på hjemmebane, men tapte mot Tyskland etter ekstraomganger og straffekonkurranse i begge kampene. Begrepet "football's coming home" ble skapt underveis i EM i 96 etter 30 år med skuffelser etter VM-seieren. Så ble det nesten igjen i et koronautsatt herre-EM i fjor da England tapte etter ekstraomganger og straffer mot Italia. Men etter 56 år har de engelske damene endelig vunnet et mesterskap.

Det tredje og kanskje aller viktigste er at dette blir omtalt uten et snev av antydning om at damefotballen er mindre viktig eller holder lavere kvalitet. Det har skjedd noe dramatisk bare de siste årene. For dette var et mesterskap med fulle tribuner og en finale med et stappfullt Wembley, et mesterskap der spillerne tilhører profesjonelle toppklubber som Manchester City, Manchester United, Bayern München, Arsenal, Chelsea, Lyon, Barcelona og Wolfsburg. Klubber som trekker tusenvis av tilskuere til seriekampene og som profilerer sine mannlige og kvinnelige stjerner på lik linje.

Derfor er det kanskje The Guardians overskrift "Game changers" som aller best beskriver det som har skjedd i dette mesterskapet. Og de skriver:

"England are European champions. No, this is not a drill – the Lionesses created history by winning their first major women’s tournament in a dramatic Euro 2022 final against Germany at Wembley. After 56 years (and one day) of hurt, Sunday 31 July 2022 is the day that football came home… again. In 1921 the FA banned women from playing on Football League grounds – “the game of football is quite unsuitable for females and ought not to be encouraged” – but this England side have rewritten the history books."

Samtidig som England var vertskap for EM i fotball har det også pågått et annet stort mesterskap i Birmingham, The 
Commonwealth Games, et slags OL for land og territorier som tilhører det britiske samveldet, inkludert India, Australia, Canada, Nigeria, Pakistan Sør Afrika og Malaysia. Et stort og tradisjonsriktig mesterskap som har måttet vike plassen på avisforsidene fordi EM i fotball for kvinner er blitt mye større.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar