onsdag 24. juni 2020

World Happiness Report 2020

Når kåringer av verdens lykkeligste land kommer blir jeg alltid litt overrasket når det ikke er Danmark som er på topp, men Finland. Men slik er det. World Happiness Report 2020 har nettopp kommet og rangerer 153 land i verden etter hvor fornøyd folk er med livene sine.. Og for tredje år på rad er det Finland som topper listen, foran Danmark.

Ellers er det helt påfallende å se den store nordiske dominansen i toppen av denne listen, Bak Finland og Danmark kommer riktignok Sveis, men så er det Island, Norge, Nederland og Sverige. Fem av de syv øverste landene er nordiske. Storbritannia er nummer 13, Tyskland nr 17, USA nr 18 og Frankrike nr 23. Japan er nr 62, Russland nr 73 og Kina er nr 94 på listen. Det er et eget kapittel i rapporten som analyserer den særegne nordiske lykken. Den konkluderer med at det ikke er noe ved Norden som er så særegent nordisk at ikke andre land kan kopiere oss:

"The Nordic countries are characterized by a virtuous cycle in which various key institutional and cultural indicators of good society feed into each other including well-functioning democracy, generous and effective social welfare benefits, low levels of crime and corruption, and satisfied citizens who feel free and trust each other and governmental institutions. While this chapter focuses on the Nordic countries, a quick glance at the other countries regularly found at the top of international comparisons of life satisfaction – Switzerland, the Netherlands, New Zealand, Canada, and Australia – reveals that they also have most of the same elements in place. Thus, there seems to be no secret sauce specific to Nordic happiness that is unavailable to others. There is rather a more general recipe for creating highly satisfied citizens: Ensure that state institutions are of high quality, non-corrupt, able to deliver what they promise, and generous in taking care of citizens in various adversities."


Nå kan det naturligvis diskutere hvor presist man kan måle et lands lykkenivå, og om det finnes noen god felles måte å måle hvor lykkelige folk er på tvers av land. I denne undersøkelsen har de valgt å angripe problemstillingen ved å bruke både  harde data om økonomi (BNP pr innbygger) og helse (forventet levealder), men også subjektive oppfatninger om kvaliteten på det sosiale sikkerhetsnettet og i hvor stor grad folk mener de har frihet til å velge selv hva de vil gjøre med livet sitt. Et annet tema er om folk opplever at det er utbredt korrupsjon hos myndighetene og i næringslivet i landet. Det er også en "generøsitetskomponent" som sammenligner data om hvor mye folk gir til frivillighet og veldedige formål. Og også data om hva folk svarer på direkte spørsmål om hvor fornøyde de er med livene sine.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar