torsdag 4. april 2019

Kommunene på Romerike vokser raskest

Basert på Statistisk Sentralbyrås siste befolkningsstatistikk skrev Nettavisen nylig en interessant artikkel om hvilke kommuner i Norge som vokser mest. Der har de blant annet en topp 100-liste.

Og det er ikke slik man kanskje får inntrykk av noen ganger at Oslo vokser raskest. Målt i prosentvis vekst i folketallet fra 2017 til 2018 er Oslo passert omkring plass nummer 50, med en vekst på 1,1 prosent. Andre store kommuner nær Oslo som Asker og Bærum har omtrent samme vekst.

Vekstvinnerne er kommuner med en lagt sterkere befolkningsvekst. De er særlig konsentrert på Romerike, nord og nord-øst for Oslo. Og størst vekst av alle har flyplasskommunen Ullensaker med en vekst på hele 4,5 prosent. Nettavisen skriver:

"Hovedflyplass-kommunen Ullensaker er Norges største vekstkommune og Akershus landets største vekstfylke. Det viser ferske befolkningstall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Med 1658 nye innbyggere i 2018, en befolkningsvekst på 4,5 prosent, er det ingen som gjør Ullensaker rangen stridig som Norges hurtigst voksende kommune."

Den neste på listen er Lørenskog med en vekst på 3,7 prosent og Ullensakers nabokommune Nannestad som vokste med 3,3 prosent. Ytterligere to romeriks-kommuner er på topp ti-listen, Skedsmo (som snart blir en del av nye Lillestrøm kommune) er på en femteplass med 2,7 prosent og Nittedal er på en 7. plass med 2,3 prosent. 

Den kommunen som vokser raskest i landet som ikke ligger på Romerike er Spydeberg i Østfold (snart en del av nye Indre Østfold kommune), med en vest på 3,2 prosent. Bø i Telemark (snart en del av Midt-Telemark kommune) er nummer seks  og vokser med 2,6 prosent.

Ikke alle kommuner har vekst i folketallet. Lavere innvandring og lavere fødselstall bidrar til at flere kommuner nå opplever en nedgang i i folketallet. SSB skriver dette i sin siste oppdatering:

"Talet på kommunar med folketalsnedgang i 2018 var 227. Det er ein klar auke frå året før, og ikkje minst frå åra før der igjen. Men går ein tilbake til åra 2004-2006 blir tala om lag dei same som i 2018."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar