søndag 31. mars 2019

Nedtur for Bitcoin

Siden våren 2017 har valutakursen for en Bitcoin falt fra nesten 20 000 USD til et sted rund 4 000 USD, en formidabel nedtur. Så er det naturligvis viktig å huske på at at før den store nedgangen var det en enda større oppgang.

Men samtidig er det jo slik at noe av hovedpoenget med en valuta er at den skal være stabil. Penger som som stadig endrer verdi, ofte i løpet av samme dag, er det ganske upraktisk. Hvis pengene har en annen verdi når de kommer frem til mottaker enn da de ble sendt fra avsender, er de ikke særlig godt egnet til å være et troverdig betalingsmiddel.

The Economist tar opp dette i siste nummer i artikkelen "Flaws in Bitcoin make a lasting revival unlikely" . Og slår fast at det er i hvert fall er tre helt grunnleggende problemer med dagens kryptovalutaer, at de ikke blir brukt, at teknologien ikke er skalerbar nok og at de har vist seg å være bedre egnet i kriminell virksomhet enn som forbedring av dagens legitime betalingsformidling

"The speed with which the bubble inflated and then popped invites comparisons with past financial manias, such as the Dutch tulip craze in 1636-37 and the rise and collapse of the South Sea Company in London in 1720. Cryptocurrency enthusiasts like to claim a more flattering comparison—with the 1990s dotcom bubble. They point out that, despite the froth, viable businesses emerged from that episode. But the cryptocurrency fiasco has exposed three deep and related problems: the extent of genuine activity is hugely exaggerated; the technology does not scale well; and fraud may be endemic."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar