mandag 21. august 2017

Time: Happiest country in the world

Også Time Magazine har fått med seg at Norge i vår ble kåret til verdens lykkeligste land i rapporten World Happiness Report (jeg blogget om det å være verdens lykkeligste land her). De har også laget en kort video om saken:



Men Time spør også hvorfor Norge og de nord-europeiske landene topper denne listen "Norway Is Happiest Country in the World. What's the Secret?", spør de. Og lurer også på hvordan folk kan være så lykkelige når vinteren er så langt og kald.

Time kommer opp med noen svar det er lett å kjenne seg igjen i. Et av dem er av landene i toppen av listen har velutviklede sosiale sikkerhetsnett for de som trenger det mest. Og fordi dette er rike land med konkurransedyktig og eksportrettet næringsliv har de råd til et høyt offentlig utgiftsnivå. Det andre de peker på er det svært høye tillitsnivået i de nordiske landene. Man har tillit til institusjoner og til hverandre. Hvis en fremmed person finner lommeboken din er det en stor sannsynlighet for at den finner den leverer den tilbake. Slik er det ikke over alt i verden.

En tredje ting Time trekker frem er relativt høy jobbsikkerhet og et utviklet partssamarbeid i arbeidslivet, samtidig som vi har ulike arbeidsmarkedstiltak og kompetansetiltak for de som faller utenfor. Det gjør at omstillingen kan skje, samtidig som den enkelte får hjelp til å finne arbeid. Og de nevner språkopplæring for andre tiltak for å integrere innvandrere i arbeidsliv og samfunnsliv spesielt.

Men så nevner Time et siste poeng som jeg synes det er litt vanskeligere å kjenne seg helt igjen i og som handler om at vi på grunn av vårt kalde klima skal ha blitt mer kollektive i tankegangen enn i varmere deler av verden:

"And it turns out that the colder weather and longer nights associated with Scandinavia might actually help bring communities together. "There is a view which suggests that historically communities that lived in harsher weather were brought together by greater mutual support," Helliwell said. "You see this with farming communities as well, who will get together to pull a barn roof up. They don't ask about who's paying what. So the colder climate of the Northern [European] countries might actually make social support easier."

Vi er stiller opp i dugnader og liker frivillighet her i landet, men jeg tenker at de kanskje drar det litt langt når de gjør et stort nummer av at det har med krevende naturforhold og vanskelig klima å gjøre. Man kunne jo like gjerne argumentere for at kulden og avstandene gjør at vi er mer innendørs og har mindre kontakt med andre. Vi lever dessuten i 2017 der dugnader de fleste deltar i handler mer om å stille opp i sameiets vårrengjøring og arrangerer loppemarked for musikkorpset enn å drive kollektivbruk for å beskytte seg mot naturkreftene. Dessuten er vi opptatt av privat eiendomsrett og setter muligheten til å eie egen bolig høyt. En ganske bra kombinasjon.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar