fredag 1. juni 2012

Gründerbyen Berlin

Aftenposten hadde 13 mai en stor reportasje om innovasjon og entreprenørskap i Berlin. De skrev der at:

"Berlin er inne i en innovasjonsboom det knapt sees maken til i verden for tiden. Nye apper, nettjenester og fikse tekniske løsninger bobler frem på kafeer, i kontorfellesskap for ulike typer frilansere eller i tilknytning til Berlins tre store universiteter. De har alle innovasjonsstudier og ulike ordninger for gründere. - Det er ingen hemmelighet at den berlinske teknologiscenen er en av de heteste på planeten, men byen har først nå begynt å utvikle finansieringsdelen, skriver Der Spiegel."

Mange sammenligner det som skjer i Berlin akkurat nå med Silicon Valley for noen år siden. Det er mye nye ideer, særlig ting som har med IT å gjøre, det har dukket opp "business angels" og privat venturekapital, og det er noen interessante tyske offentlige virkemidler for nyskaping som gjør at det nå skjer mye på en gang i Berlin. Tyskland har et program de kaller Exist-programmet (her er en kort engelsk beskrivelse) som skal fremme forskningsbasert nyskaping og består av tre ulike virkemidler. Det mest interessante av disse heter Exist Business Startup Grant og beskrives slik på engelsk:

"The grant aims to help scientists, university graduates and students developing their business ideas into business plans and to advance their ideas for products and services. To cover their living expenses, the entrepreneurs receive a grant between 800 to 2,500 euro per month, depending on their degree, for a maximum period of 12 months. In addition, they receive materials and equipment (worth 10,000 euro for solo start-ups and 17,000 euro for team start-ups), funding for coaching (5,000 euro) and, if necessary, child benefit of 100 euro per month and child. The university or non-university research institution offers them infrastructure during the pre-start-up phase and provides technical and start-up-related assistance."

I forbindelse med en konferanse og et møte jeg var med på i Berlin torsdag fikk vi møtt Jørn Haukøy fra Norge som er en av de som nyter godt av Exist-støtte og som også er en av de som blir omtalt i Aftenpostens reportasje. Han er en reflektert og svært talefør it-gründer som har mange synspunkter både på fordeler og ulemper ved Exist, hvordan vi kunne lage en enda bedre variant av Exist i Norge og på hva det er så gjør at Berlin lykkes så godt i et Europa der veldig mange andre sliter for tiden.

Jørn Haukøys analyse er at Berlin trekker til seg kunstnere og andre unge kreative, folk som vil møte andre kreative mennesker og kanskje utvikle noe nytt sammen. De som vil jobbe på et stort hovedkontor i en kjent teknologibedrift drar til München, eller til Frankfurt for å jobbe med finans, men Berlin er det kreative og kulturelle sentrum i Tyskland. Her er det også en rekke gode universiteter, engelskkunnskapene er gode og det er etter hvert kommet venturekapital som har oppdaget at det er mulig å tjene penger på ideene. Dessuten er det fortsatt veldig billig å bo i Berlin sammenlignet med andre større byer i Europa, noe som bidrar sterkt til at byen trekker til seg så mange studenter, kunstnere og gründere.

Jeg kommer nok tilbake med mer om Exist-programmet her på bloggen senere. Det er et veldig interessant virkemiddel som gjør at gründere kan få hjelp til å komme igjennom "dødens dal" og holde på et år på fulltid med å utvilke ideene sine til forretningsplaner og begynne å bygge opp en bedrift. Denne fasen kalles noen ganger for "pollenkapital" eller "pre seed". Jeg tror det nettopp er denne fasen vi må treffe bedre også her i Norge og at ganske små penger kan gjøre en stor forskjell.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar