lørdag 14. april 2012

Siena

I går blogget jeg om hvordan renessansen ble sparket i gang i Firenze i 1401, gjennom en offentlig anbudskonkurranse som fikk stor betydning. En annen by i nærheten som også har markert seg ved å være tidlig i ute når det gjelder å satse på humankapital er Siena, en av Italias vakreste byer. Byen er blant annet kjent for at det er vertskap for et av verdens første offentlige finansierte universiteter. Det ble grunnlagt i 1240, mer enn 500 år før Universitetet i Oslo.

Universitetet i Siena eksisterer fortsatt og sies å være at av de beste i Italia, og særlig bra når det gjelder medisin og juss.

Noe som er litt overraskende for en som besøker Siena for første gang, slik jeg gjorde i dag, er at det er statuer av en ulv med  to små spedbarn over alt i byen, akkurat som i Roma. Forklaringen er at mens Roma ble grunnlagt av Romulus, ble Siena grunnlagt av Senius som var sønnen til Remus. Derfor har Roma og Siena et slags felles opphav.

1 kommentar :

  1. Siena er en fantastisk by på alle måter, og gjorde også dypt inntrykk på meg da jeg besøkte den for mange år siden. Det er noe eget ved et rådhus der man fremdeles oppbevarer referater fra møter der representantene drøftet tiltak mot Svartedauen som nærmet seg byen, fex.

    I det hele tatt er det vanskelig å komme fra et besøk i denne delen av Italia uten en dyp respekt for vår felles europeiske kulturarv. Hadde flere nordmenn valgt å feriere her istedenfor i nabolandet i vest, ville kanskje vår hjemlige Europadebatt sett en anelse annerledes ut...

    SvarSlett