tirsdag 31. januar 2012

Hvor mye er Facebook verdt?

Hegnar Online om Facebook
Facebook skal snart på børs, og i følge flere medier er det mulig de skal sende inn de nødvendige dokumentene til SEC allerede denne uken. Det blir garantert en av historiens mest medieomtalte børsintroduksjoner når det skjer. Men hvor mye er Facebook egentlig verdt? Og hvor stor er Facebook i forhold til andre bedrifter vi kjenner?

Noe av problemet med slike verdivurderinger er at de naturligvis må ha et blikk på dagens omsetning og overskudd, som for Facebooks vedkommende fremdeles er på et relativt beskjedent nivå i forhold til de virkelig store bedriftene i verden. Og de er fortsatt bare 3000 ansatte. På den annen side er Facebook verdens best besøkte nettsted og har 850 millioner brukere. Utnyttet på riktig måte kan det gi muligheter for noen virkelig store inntekter i fremtiden. Men hva er markedet villig til å prise en slik mulighet til i dag?

Det nøyaktige svaret på det kommer gjennom en børsnotering. Markedsverdien til en børsnotert bedrift er rett og slett aksjekursen multiplisert med antall aksjer. Den markedsverdien på Facebook som nå antydes i ulike medier, blant annet i Wall Street Journal, Washington Post og The Guardian, er 75-100 milliarder dollar. Washington Post har sett litt på hvor mye dette er i forhold til en del andre kjente bedrifter. Det er for eksempel mer enn Disney som er verdt $70 mrd og sammenlignbart med Amazon som er verdt $88 mrd. Dersom Facebook blir verdsatt til $100 milliarder vil det være den samme markedsverdi som McDonalds.

En verdi på mellom 75 og 100 milliarder dollar vil også være betydelig mer enn de $23 mrd Google ble verdsatt til da de gikk på børs i 2004, i en annen mye omtalt børsnotering. Da Netscape hadde sin legendariske IPO i august 1995, en begivenhet som fikk hovedæren for å ha satt i gang dot.com-boblen, var selskapet bare verdt $2,9 mrd ved slutten av første handledag. Sammenlignet med dette er Facebook veldig stort.

Holder vi oss til dot-com tiden og ser på en annen stor begivenhet, AOLs oppkjøp at Time Warner for $167 mrd (Time Warner er verdt $37 mrd i dag), så virker ikke prisingen av Facebook fullt så ekstrem. Og i forhold til USAs aller største teknologiselskaper vil Facebook med en markedsverdi på $100 mrd fortsatt fortsatt være lillebror. Google er i dag verdt $188 mrd, IBM $226 mrd, Microsoft $248 mrd og Apple hele $425 mrd. Apple er nå det mest verdifulle selskapet i verden, foran Exxon som er verdt $402 mrd.

Jeg ser at Hegnar Online også gjør en sammenligning mellom Facebook og de største selskapene på Oslo Børs, og det er jo interessant. Statoils markedsverdi er i dag 80 milliarder dollar, akkurat der man tror Facebook kan havne. Ingen andre norske bedrifter er i nærheten av en slik markedsverdi, Telenor er for eksempel verdt $26 mrd og Norsk Hydro er verdt $11 mrd. Målt i omsetning er bildet helt annerledes, her har Facebook en lang vei å gå. Jeg ser The Guardian skriver at reklameinntektene til Facebook er anslått til 7 milliarder dollar i 2013. Det er i så fall under en tidel av Statoils omsetning og under halvparten av Telenors. Men aksjekurser og markedsverdier handler først og fremst om forventninger. I dette tilfellet er de åpenbart svært høye.

6 kommentarer :

  1. Interessant også å tillegge sammenligningen med andre børsnoteringer av teknologiselskaper og deres utvikling som Business Insider trekker frem: http://e.businessinsider.com/public/579211

    Tror jeg bruker pengene mine et annet sted denne våren...

    @ThomasRodseth

    SvarSlett
  2. @Thomas: Takk for nyttig lenke. Veldig interessante poenger.

    SvarSlett
  3. Hei Paul,

    Syns dette var spennende, men har et lite innspill. En slik sammenligning av selskapene blir etter min mening litt feil. Du sammenligner markedsverdien av egenkapitalen, og ikke markedsverdien av selskapet. Ulikheter i gjeldsstrukturen mellom selskaper vil påvirke hvordan egenkapitalen prises.

    Når det er sagt syns jeg verdsettelsen av facebook blir en spennende sak. Det er ikke godt å si hva markedspotensialet er - er facebook over-the-top, eller er det fortsatt mange muligheter til stedet? Vi får følge med - og jeg er sikker på at mediene vil dekke dette til det langtekkelige.

    God fredag,

    Mvh Andreas Ringen

    SvarSlett
  4. @Anonym: Jeg sammenligner markedsverdien av selskapene, det vil si aksjekurs ganger antall aksjer. Gjeldsgrad og -struktur er offentlige informasjon og er naturligvis priset inn.

    SvarSlett
  5. Rett pris på Facebook er nok P/E 20, med det føreset ein normalprising + 100% årleg vekst. Svaret vert då 20 mrd dollar, ikkje 100 mrd dollar. Me har ei ny IT-boble, ikkje med trauste selskap - men med sosiale medier.

    Facebook til P/E 100 rimar dårleg når du får Google til P/E 20 og Microsoft til P/E 10!

    SvarSlett
  6. @Anonym: Enig i at en P/E på 20 ikke høres så galt ut for et slikt selskap med veldig kraftig vekst. En mye høyere pris må rett og slett forutsette at de gjør et kvantesprang og finner en annen måte å tjene penger på. Som når et oljeselskap eller gruveselskap gjør et nytt og mye større funn enn det de produserer i dag. Høy gevinst, men skyhøy risiko.

    SvarSlett