torsdag 30. juni 2011

Ferie, mobilt bredbånd og WiFi

Jeg synes ikke det er mange år siden familiens utenlandsturer i sommerferien gikk til steder der vi var nokså skjermet fra nyheter hjemmefra. Ikke var det norsk TV eller radio, og de fleste steder heller ikke aviser. Det forandret seg ikke da internett kom heller, for internett var det i praksis umulig få kontakt med i ferien. Noen steder fantes det kanskje en sliten internettcafe, men de innbød ikke til mye nærkontakt.

Var man tilstrekkelig nyhetsjunkie kunne man kjøpe en kortbølgeradio, og drive intens leting etter NRKs utenlandssending. Så kom WAP for en del år siden, mobiltelefonens svar på tekst-TV. Det innbød ikke akkurat til tung bruk, men det var mye bedre enn ingentig. De siste par årene er alt dette helt forandret. Med nettbooks, iPads og ikke minst smarttelefoner har vi tilgang til internett over alt og hele tiden. Ferie betyr fri fra jobben, ikke fri fra nettet.

Men nettbruk i utlandet kan by på noen ubehagelige overraskelser når det gjelder priser. Det man er vant til å gjøre med smarttelefonen hjemme er ikke særlig smart utenfor Norge. Morten Ågnes, markedsdirektør i Nextgentel, har blogget om om dette og kommer med en hel del råd og tips for folk som skal reise ut av Norge i ferien.

Hans viktigste råd er å lære seg forskjellen på bruk av internett over mobilnettet, såkalt mobilt bredbånd, og bruk av internett over trådløse soner, såkalt WiFi. Det første er tilgjengelig stort sett over alt det er mobildekning, men koster penger pr megabyte og blir fort veldig dyrt. WiFi er stadig mer vanlig på hoteller, flyplasser og cafeer, og er gjerne gratis eller priset med en fastpris uavhengig av datamengde, noe som gjør det langt billigere. Morten Ågnes skriver:

"Vi anbefaler på det sterkeste at du benytter deg av WiFi-baserte trådløse soner, og da spesielt utenlands. Dette gir oftest best kapasitet, og du vil som oftest ha en kontrollerbar kostnad. Prisen for tilgang til trådløse soner varierer i forhold til hvem som eier sonen. Er det en lukket sone vil du alltid få opp en åpningsside som informerer om dette. Du blir da bedt om å taste inn kredittkortnummer og så har du tilgang innenfor bestemte tidsrammer." 

Min erfaring de siste par årene fra noen land litt lenger sør i Europa er at det på mange hoteller, også typiske feriehoteller, er kommet opp WiFi, gjerne drevet at en større operatør som tar en fastpris, for eksempel for en ukes fri bruk. Man betaler med kredittkort. Et problem jeg har opplevd et par steder er at det ikke er dekning i alle rommene, men for eksempel bare i resepsjonsområdet. Det kan være litt upraktisk, så det kan være lurt å sjekke litt på forhånd rundt hva slags dekning det er snakk om,

Grafen øverst er hentet fra bloggen til Morgen Ågnes og oppsummerer en undersøkelse Nextgentel og Infact har gjort om folks kunnskap om forskjellen på mobilt bredbånd og WiFi. Den viser at over halvparten av befolkningen ikke er klar over eller er usikre på forskjellen. Det er en type kunnskap det kan bli dyrt å mangle, spesielt med noen av de nyere smarttelefonmodellene som fortløpende synkroniserer epost, Facebook og Twitter, oppdaterer apps og gjør masse annet man ikke er helt klar over. En del av de tingene telefonen gjør til vanlig kan det være lurt å slå av i ferien, eventuelt bare oppdatere den når man er tilkoblet WiFi.

Her kan man lese om hvordan Telenor hjelper kundene unngå å få astronomiske regninger. Og her er tilsvarende oversikt fra Nextgentel og fra Network Norway. Passer man på å følge disse rådene så holder man kontroll over kostnadene, og kan nyte godt av å være på nett selv om man er langt hjemmefra.

2 kommentarer :

  1. God ferie, Paul, jeg har akkurat montert mobilt bredbånd, type ICE, i feriebåten!

    SvarSlett
  2. Takk!
    Jeg sleit skikkelig med å finne ut av priser og dekning når jeg skulle til Makedonia i mai. Endte opp med en kombinasjon av WiFi og fasttelefon. Det mobile bredbåndet fra Telenor som normalt er veldig sikkert, sviktet der.

    SvarSlett